räddningstjänst visingsö allt om

Räddningstjänst, Sjöräddning & Hjärtstartare Visingsö

 

Blir du sjuk på Visingsö behöver du inte vara orolig över att det skulle ta längre tid eller att du inte får någon hjälp alls. På Visingsö finns en fantastisk räddningstjänst som kommer till din hjälp inom några minuter efter att du har larmat. Personalen är väl utbildad och besitter stor kunskap vad gäller livräddande insatser och sjukvård. Vid allvarlig skada eller sjukdom ringer du som vanligt 112.

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns det ett antal av på Visingsö. Vissa fast monterade och vissa i fordon som rullar på ön. Hjärtstartare som ALLTID är tillgängliga hittar du:

  • Hamnen vid SSRS Sjöräddningssällskapet. Sitter på utsidan av sjöräddningsboden

  • Sockenstugan invid Brahekyrkan. Gå in i entrén så finner du den där.

  • Visingsö Bygdegård med adress Bygdegården 1. Hjärtstartare sitter till vänster om entrén.

  • Svensgården med adress Rökinge 1. Hjärtstartare sitter direkt till höger.

  • SiS Ungdomshem Stigby. Adress Stigby 1. Hjärtstartare finner du på våning 1. Entrédörren låst. Ring på dörrklockan. Avdelningen är alltid bemannad.

  • Visingsö Alpacka. Adress Näs 1. Hjärtstartare finner du i stallet. Gå in genom vänstra glasdörren, hjärtstartaren sitter direkt till vänster.

Räddningstjänsten Visingsö

Räddningstjänsten på Visingsö består av 19 deltidsanställda (ca 30% anställning) personer och ingår organisatoriskt i Räddningstjänsten i Jönköpings kommun, som ansvarar för station och utrustning. Man är organiserad i 3 lag med 5 personer + 1 reserv i varje lag inkl en styrkeledare. Varje lag har beredskap var 3-e vecka då man vid larm skall sitta omklädd i utryckningsbilen vid stationen senast 6 min efter larm. I verkligheten har man en snittid på knappt 4 min innan man är på väg till uppdragen. Man kallas med sökare och får reda på direkt vilken prioritet uppdraget har. Vid större larm ställer även andra lagmedlemmar upp.

Brandkårsverksamheten på ön startade redan på 1700-talet. Ett antal spruthus placerades ut på ön med en brandspruta kring sekelskiftet 18-1900. De hanterades av lokala brandlag. Spruthuset med brandspruta från Ed är bevarat och står idag bakom hembygdsgården. År 1988 började dagens Räddningstjänst även med sjukvårdslarm. Då utbildades personalen i akutsjukvård och larmfrekvensen steg till dagens 150-170 om året, dvs ca 3 per vecka.

På måndagar har man veckomöte då bl.a. utrustningen i bilarna kontrolleras och övningar genomförs. T.ex hade man genomgång av hur den nya värmekameran fungerar vid bränder, såg till att de bårar man har i sjukvårdsbilen även fungerar ihop med utrustningen i den nyanlända räddningsbåten Rescue Amalia Wallenberg (det visade sig att det krävs anpassning) och vattenpumpen testades, se bilder nedan. Ständiga övningar krävs för att kontrollera funktionen på utrustningen, lära sig ny utrustning samt öva samarbetet i laget så att arbetet går smidigt vid skarpt läge.

Vattentillgången vid bränder är kritisk trots att Visingsö är en ö. Det kommunala vattenledningsnätet är inte dimensionerat för de behov man har och det kan vara långt avstånd till sjön. Man samarbetar med Räddningstjänsten i Gränna ang. bl.a. vattenförsörjningen vid större uppdrag i Gränna och Visingsö.

Arbetsuppgifterna idag består av sjuk- och olycksfallslarm (drygt 80% av uppdragen), varav många akuta. Här ingår arbete med hjärtstartare. Resten är bränder inkl rökdykning, vattenpumpning vid översvämningar, automatlarm kopplade till SOS (t.ex. utlöst rökdetektor). Dessutom åker man på inbrottslarm på ett par ställen och assisterar Sjöräddningen vid behov.

Vid akut sjuklarm kan patienten vara på Ryhov (Jönköpings Centralsjukhus) ca 40 min efter larm vid optimala förhållanden. Vid de flesta larm handlar det om ca 1 timme. Ambulans larmas automatiskt från Jönköping och inväntar båttransportens ankomst i Gränna.

Sjöräddningen Visingsö

Sjöräddningsstationen på Visingsö har funnits sen 1980 och med tjugotalet frivilliga opererar vi i Vättern, med fokus på södra delen av sjön från Jönköping till Hjo och Hästholmen.

De allra flesta uppdragen består av sjöambulans mellan Visingsö och Gränna, men vi utför också t ex bogseringar och medlemsuppdrag. Sjöräddningen är en viktig del i sjukvårdstransporterna till Gränna där ambulans möter upp, för vidare transport in till Ryhov i Jönköping.

Jönköpings Kommun

Visingsö ligger i landskapet Småland och tillhör Jönköpings Kommun. Det är Jönköpings kommun som ansvarar för skolor och förskoleverksamhet på ön, men är också inblandade i räddningstjänst och färjetrafiken. Vidare ansvarar men för äldreboendet Annero, som ligger mitt på ön och driften för det uppvärmda utomhusbadet Kumlabybadet och annat lite smått och gott såsom kommuner oftast gör.